Bireysel Yetişkin Terapisi ile Depresyon Tedavi Edilebilir Mi?
Bireysel Yetişkin Terapisi, danışan ve terapistin iş birliği içerisinde olduğu, danışanın yaşadığı zorluklara odaklanan ve bunları iyileştirmeye çalışan, birbirinden farklı psikolojik rahatsızlığın ve durumun tedavisinde kullanılan bir terapi yöntemidir. Terapi sürecinde, danışan ve terapist arasında bir güven bağı oluşturulur ve terapi, iyileştirici etkisi olan bir iş birliği ortamında gerçekleştirilir.
Bireysel Yetişkin Terapi, bireylerin kendi hislerini ve yaşadıklarının farkına varmalarını ve anlamlandırmalarını sağlar. Kişiler, yaşamlarına farklı bir perspektiften bakmayı ve sürece farklı şekillerde uyum sağlamayı öğrenirler. Terapi sürecinde danışan ve terapist, terapi hedeflerini ihtiyaca göre belirlerler.
Bireysel Yetişkin Terapinin konusu, her danışanın yaşamına göre farklılık gösterir ve terapi süreci de buna göre şekillenir. Bireyler, yaşamlarını olumsuz etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren durumlar sonrasında terapi sürecine başvururlar. Bu durumlar arasında depresyon, kaygı bozuklukları gibi farklı duygusal sorunlar olduğu gibi, fiziksel sorunlar da baş göstermiş ve kişiyi zorlamaya başlamış olabilir.
Bireysel Yetişkin Terapisi, birbirinden farklı ve yetkinliği kanıtlanmış terapi yaklaşımını içerir, bunlardan en sık kullanılanı ise Bilişsel Davranışçı Terapi modelidir.
Şema Terapi: Bu terapi modelinde, kişinin çocukluk deneyimlerinden bu yana çeşitli ebeveyn figürleri ile beraber geliştirdiği temel yaşam inançlarını “İmgeleme, Yeniden Yaşantılama, Sandalye Çalışmaları” gibi deneyimsel teknikler ile kişinin depresif ruh halini şekillendirmiş anıları ziyaret ederek şimdi ve burada yeniden çerçevelemesi için bir alan oluşturur. Kişi sağlıksız başa çıkma stratejileri yerine yeni sağlıklı başa çıkma stratejleri geliştirir. Böylece kişi depresyonunun üstesinden gelebilir.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Bu terapi modelinde, kişilerin olumsuz düşünce yapılarının davranışları üzerindeki etkileri incelenir ve olumsuz düşüncelerin olumlu olanlarıyla değiştirilmesi hedeflenir. Özellikle depresyon ve kaygı bozukluklarında sıklıkla kullanılır.
Kendi terapi sürecine başlamış ve depresyondan şikayetçi olan bireyler, BDT ekolünü tercih edebilirler. Depresyonla başa çıkmak, bireyler için oldukça zor ve yorucu bir süreç olabilir. Kişi, kendini normalden çok daha yorgun, hassas ve motivasyonu düşük hissedebilir. Bir terapist eşliğinde terapi sürecine başlamak, doğru ve iyileştirici hedefler belirlemek, kişiyi başarıyla tedavi edebilir ve depresyondan kurtarabilir.
Bu yazı, depresyonla başa çıkmaya çalışan insanların kendi terapi süreçlerine adım atmalarını teşvik etmek için yazılmıştır. İlk adımı atmak, geri kalan terapi sürecini de devam ettirecektir.