Davranış Terapisi Nedir? Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
Psikoloji alanında, birbirinden farklı problemi çözmek için geliştirilen pek çok yaklaşım vardır ve Davranış Terapisi ya da diğer bir adıyla Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) de bunlardan biridir.
Bilişsel Davranışçı Terapi, bireylerin özellikle olumsuz ve çarpık düşünce kalıplarına odaklanarak bu düşünce biçimlerinin farkına varılmasını ve değiştirilmesini hedefleyen ve bu duyguları olumlu yönde değiştirmeye dayanan bir psikoterapi yöntemidir. BDT, bu düşünce kalıplarını değiştirmeye çalışırken güncel olan soruna odaklanır fakat bu sorunun geçmişte geliştirilen olumsuz ve çarpık düşüncelerden geliştiğinin bilincinde hareket eder. BDT, düşüncelerimizin duygu ve davranışlarımızı yönettiğini ileri sürer.
Bilişsel Davranışçı Terapi, kısa süreli bir terapi yöntemidir ve sorun ve hedef odaklıdır. Danışanın güncel olarak getirdiği problemlere odaklanır ve bireylerin sahip olduğu olumsuz düşünceleri değiştirerek yerine yeni ve olumlu düşünce becerileri kazandırmayı hedefler. Böylece kişinin yaşam kalitesini yükselterek yaşadığı problemle daha sağlıklı başa çıkmasını sağlar.
Bu terapi tekniğinde hem psikolog hem de danışan aktif olarak rol almalıdır. Her iki tarafın da gerçekleştirmesi gereken farklı rolleri vardır. BDT, ödev tekniği ile tanınan bir terapi yöntemidir ve bu da verilen bazı uygulama ödevlerinin danışan tarafından yapılması gerektiği anlamına gelir. Birbirinden farklı uygulama ödevi örneği bulunmaktadır. Örneğin günlük tutma çalışması yazı vasıtasıyla ifade edilen duygusal çarpıtmaların ve olumsuz düşüncelerin etkisizleştirilmesi üzerine odaklanır.
Bilişsel Davranışçı Terapi, pek çok psikolojik sorun üzerinde etkilidir ve etkisi kanıtlanmıştır. Aşağıda, BDT’nin kullanıldığı bazı durumlar sıralanmıştır:
- Anksiyete bozuklukları
- Panik bozukluk
- Depresyon
- Obsesif Kompulsif Bozukluk
- Fobiler
- Bağımlılıklar (Özellikle alkol ve madde)
Etiketler: BDT nedir, davranış terapisi, terapi yöntemleri