Dijital Bağımlılıkla Mücadele: Psikologların Önerdiği Pratik Çözümler
Sosyal medya kavramının, internet kavramının gelişmeye başlamasına paralel olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz. İnternet kullanımı, zaman içerisinde günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelmesiyle yoğunlaşmaya başladığı görülmektedir. İnsanlar, zaman alan etkinliklerini internet aracılığı ile daha kısa zamanda halletmeye başladıkları görülmektedir.
Örneğin sosyal bir varlık olan insanın en temel ihtiyaçlarından olan diğerleriyle iletişim kumanın aşamaları, internet aracılığıyla daha aza indirgenmiş, hız kazanılmış, hatta ulaşılması zor olan kişilere ulaşmayı daha mümkün kılmıştır.
İnsanlar ulaşmak istedikleri bilgiye tıpkı iletişim kurarken yaşanılan kolaylıkla ulaşmışlardır. Bu da internetin günlük hayatta vazgeçilmez olması için oldukça önemli kriterlerden birini oluşturmuştur.
İnternetin, gün geçtikçe değişime ve gelişime uğramasıyla beraber sosyal medya uygulamaların ortaya çıkması da kaçınılmaz olmuştur. Öyle ki yapılan araştırma sonuçları incelendiğinde, günümüzde internet artık sosyal medya uygulamalarına erişim sağlanabilmesi adına kullanılmaya başladığı görülmüştür. İnternetle birlikte sağlanan kolaylıklarının çoğu sosyal medya uygulamaları ile de sağlanmaya hatta daha hızlı ve zahmetsiz sağlanmaya başladığı görülmektedir.
Yapılan araştırmalar incelendiğinde bunca yarar sağlayan, aslında olumlu sonuçlar doğurduğu görülen sosyal medyanın bir takım olumlu olmayan sonuçlarının da olduğu tespit edilmiştir. Örneğin, diğerleriyle ne kadar hızlı ve zahmetsiz bir iletişim sağlıyor olsak da bu uygulamalar insanlarla kurduğumuz iletişimi kalitesiz bir hale getirmeye başlamıştır.
Yaşanılan ilişkiler daha yüzeysel bir hal almaya başlamıştır. İstenilen bilgilere daha hızlı erişim sağlıyor olsak da sosyal medya uygulamalarında çok fazla bilgi yığının bulunması bazen doğru olmayan sonuçlara bazen de doğru sonuca ulaşmak için daha fazla harcanan çabaya sebep olmuştur.
Görüldüğü üzere sosyal medya uygulamaları bize sağladığı yararlı sonuçlar gibi yaralı olmayan sonuçlara da sebebiyet vermektedir. Bunca yararlı olmayan sonuca rağmen bireye sağladığı olumlu etkenleri ile kişiler, sosyal medya uygulamalarını günlük yaşam içerisinde oldukça fazla kullanmaya devam etmektedir.
Dijital Bağımlılıkla Mücadele İçin Öneriler
Bu bağımlılığa neden olabilecek durumlardan dolayı bağımlılığın ve dijital bağımlılığın önüne geçebilmek için sizlerle aşağıda dikkat edilmesi gerekenleri paylaşıyoruz:
1) Dijital Medya Kullanım Süresini Sınırlayın:
Kişi uygulamalar üzerinde keyif aldıkça kullanım sıklığı artar. Kullanım süresi stabil kaldıkça alınan keyifte azalmanın oluşması kişinin kullanım süresini gittikçe arttırmaktadır. Kullanım süresini sınırlandırmak önemlidir.
2) İnternete Bağlanma Sıklığını Azaltmak:
Bu uygulamalara erişim internet üzerinden gerçekleşmesi nedeniyle internete temasın olabildiğince çerçevelenmesi süreç açısından koruyucu olacaktır.
3) Dijital Medya Kullanımı Yerine Başka Faaliyetler Edinmek:
İnternet kullanımından dolayı diğer faaliyetlerde gözlenen azalmalar ya da faaliyetlerin tamamen bırakıldığı görülmektedir. Bunun yerine haz ve keyif alınan diğer faaliyetlere temasın artırılması önerilir.
Bu makale Ousia Psikoloji Kurucusu Klinik Psikolog Büşra Keleş tarafından uzmanlık tezi olarak yazılmış tez çalışmasından alıntılanmıştır.