Ebeveynler Arasında Rol Dağılımı ve Sorumluluk Paylaşımı: Psikolog İncelemesi
Ebeveyn olmak birçok açıdan değişimi ifade eder. Hayatınıza giren yeni bir rolle öğrenmeniz gereken yeni bir yaşam dili oluşmaya başlar. Aynı zamanda şuana kadar almak durumunda olduğunuz sorumluluklarınıza yeni bir sorumluluk daha eklenmiştir. Bu kadar çok değişimin biranda yaşamın içine dahil olması kişinin hayatında öncelikle bir stres alanı yaratacaktır. Bu stres alanının olumsuz olabilecek etkilerini düzenlemek ise ebeveynler arası yeni gelişen sorumlulukların dağılımını sağlıklı bir şekilde yapabilmektir. Bu yazıda, ebeveynler arasındaki bu önemli dengeyi sağlamanın ve sağlıklı aile ilişkilerini desteklemenin ipuçlarını keşfedeceğiz.
Ebeveyn Rollerinin Yeniden Tanımlamak
Gelişen yeni duruma uygun olarak ebeveyn rollerini yeniden tanımlamak iyi olcaktır. Geleneksel değişmez kurallardan ziyade çiftleri koruyan ortak bir kararla iyi bir ebeveyn olma kapasitelerini geliştirmeye odaklanmak süreçteki savrulmaların önüne geçecektir. Bu sebeple ebeveynler kendilerinin güçlü ve güçlü olmayan yönlerini fark edip rol dağılımını bu denge etrafında yapmaya özen göstermelidirler.
Eşitlik İlkesine Önem Vermek
Artan sorumluluk karşısında sağlıklı bir aile yaşamını desteklemek adına iş, ev gibi konularda çiftler eşit sorumluluk almalıdırlar. Bu aynı zamanda tek bir kişiye atanmış ebeveyn rolünü bir dengeye getirerek aynı zamanda çocuğun iki ebeyvn figürüyle de dengeli zamanlarda vakit geçirebilmesini destekleyecektir.
İletişimde Şeffaf Olmak
Aslında bu şeffaf kavramı ebeveynler arasındaki açık iletişimi ifade eder. Sorumlulukların ve yapılacaklar listesinin adaletli bir şekilde dağılması ilişki içinde hatta aile içinde çıkabilecek olumsuz durumlarında önüne geçecektir. Şeffaflık yani net bir şekilde ifade kullanımı rolleri anlamak ve uygulamak açısından da daha sağlıklı ve verimli olacaktır.