EMDR Geçmişin Etkilerini Siler mi?
Günümüzde gitgide yaygınlaşmaya ve duyulmaya başlayan EMDR terapisi oldukça talep edilmeye başlanmış durumda olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu zaman sihirili bir teknik gibi algılanan EMDR, diğer terapi ekolleriyle ortak hedefler taşır.
Geçmiş taşıması zor deneyimleride içerir. Bu nedenle hafızamıza yerleşmiş ve bugün hala yaşantımızı etikeleyen zorlu yaşam olaylarını silip atmak isteyebiliriz. Seans odasında EMDR terapisi için gelen kişilerce sıklıkla duyduğumuz “EMDR geçmişi siler mi?” Sorusuna bu makalemizde cevap vermek istedik.
Öncelikle bu yazıda “EMDR nedir? EMDR nasıl kullanılır? EMDR geçmişi siler mi?” gibi sorulara yer vereceğiz.
EMDR Terapisi Nedir?
EMDR, Dr. Francine Shapiro tarafından geliştirilmiş bir terapi yöntemidir. Shapiro, yaptığı çalışmalar sonucu göz hareketleriyle travmatik anılarda işlemlemeyi gerçekleştirebileceğini fark etmiş ve bu fikri, EMDR terapisi olarak bilinen bir yaklaşımın temeli olarak oluşturmuştur. Bu terapi, görsel, işitsel veya duygusal travmatik anıları işlemleyerek ve aynı zamanda nörobiyolojik olarak bu anıların etkilerini azaltmayı amaçlar.
EMDR Terapisi Nasıl Çalışır?
EMDR terapisi, çerçevesi önceden belirlenmiş ve yapılandırılmış belirli bir protokol ile gerçekleştirilir. Bu protokolde kişinin zorlu yaşantılarına odaklanarak terapist rehberliğinde sağ ve sol işlemleme gerçekleştirilerek kişinin zihinsel süreçlerinde değişiklik yaratmak hedeflenmektedir.bu gerçekleşen sistemde kişi, yaşadığı zorlayıcı anıda duygusal anlamda taşınması zor duygulara duyarsızlaşması hedeflenir.
Yani bir anıyı ortadan kaldırmak veya bir anıyı silmek değil o olaya yüklenen zorlayıcı duyguda gerçekleşecek duyarsızlaşmayı hedeflemektedir. Sonuç olarak, EMDR terapisi geçmişin etkilerini silmek gibi bir etkiye sahip değildir. Ancak travmatik anıları sağlıklı bir şekilde işlemlemesi için destek sunar.