Klinik Psikolog ve Uzman Psikolog Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Klinik Psikolog ve Uzman Psikolog nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Psikoloji denildiğinde hepimizin aklına ilk olarak terapi odası, bir terapist ve bir danışan gelebilir ancak psikoloji oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Bu geniş alanın içine klinik psikoloji, gelişim psikoloji, sosyal psikoloji, örgütsel psikoloji, adli psikoloji, spor psikoloji ve eğitim psikolojisi gibi alanlar dahildir. Psikoloji öğrencileri 4 senelik psikoloji lisans programlarından mezun olduklarında psikolog unvanını almaya hak kazanırlar. Bu unvan psikoloji tüm bu bahsedilen psikoloji alanlarına dair genel teorik bir bilgi birikimini kapsar.
Mezun olunan 4 senelik lisans programının ardından psikologlar 2 senelik yüksek lisans programlarını seçtikleri alanda tamamladıklarında uzman psikolog unvanını almaya hak kazanırlar. Yüksek lisans programının içeriğine, programda verilen derslere vestaj programının kapsamına göre uzmanlığın alındığı alan değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle zaman zaman bu unvan ve tanımlar kafa karışıklığı yaratabilir. Gelin, bu tanımları netleştirerek, biraz daha yakından bakalım.
Klinik Psikolog Kimdir?
Klinik psikologlar 2 senelik yüksek lisans programlarında bireyin bilişsel, duygusal ve davranışsal süreçlerinin incelenmesine, psikopatolojilere, tanı koyulmasına ve çeşitli psikoterapi ekollerine dair eğitimler alırlar. Aldıkları bu eğitimler çerçevesinde klinik psikoloğun görev tanımları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Tedavi planı oluşturmak, terapi ve psikolojik destek hizmeti sağlamak
- Nöropsikolojik, zekâ, kişilik, gelişim testlerini uygulamak ve gereken raporlamayı yapmak (uygun eğitimler alındığı takdirde)
- Eğitim ve bilgisi dahilinde hasta ve hasta yakınlarına çeşitli psikolojik rahatsızlıklara dair teorik psikoeğitim sağlamak
- Kriz durumlarında çeşitli travma ve afetlerde psikolojik ilk yardım müdahalelerinde bulunmak
- Kullandığı yöntem ve psikolojik hizmetlerin etkinliği üzerine ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapmak
Uzman Psikolog Kimdir?
Uzman psikologlar da klinik psikologlar gibi 2 senelik yüksek lisans süreçlerini tamamlamış olup alanda uzmanlıklarını almaya hak kazanmışlardır. Yüksek lisans programlarının içeriğine bağlı olarak yetkinlikleri değişkenlik göstermektedir. Örneğin, uygulamalı gelişim psikolojisi alanında uzmanlığını alan bir psikolog, çocuklar ile çalışarak gelişimlerini gözlemleyip ebeveynlerine aktarım sağlayabilirken, çift ve aile terapisi alanında uzmanlığını alan psikologlar ise çift ve aile terapisti olarak çiftlerle çalışmalarını sürdürebilmektedirler.
Bir terapiste gitmeye karar verdiğinizde uzman psikolog veya klinik psikolog tanımlamalarının yanı sıra uzmanlığını alıp almadığını, uyguladığı ve faydalandığı ekollerin neler olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Danışan olarak terapi odasında nasıl hissettiğiniz, nelerin iyi gelip gelmediğini terapistiniz ile iletişime geçmeniz en büyük kılavuzunuzdur.
Kaynakça:
Sıkça Sorulan Sorular. Türk Psikologlar Derneği . https://psikolog.org.tr/sikca-sorulan-sorular?sid=MQ%3D%3D