Klinik Psikoloji Nedir?
1879’dan bu yana bağımsız bir bilim olarak kabul edilen psikoloji biliminin 54 farklı alt alanı vardır ve klinik psikoloji de bunlardan biridir. Klinik psikoloji, bahsi geçen alt alanlar arasında en çok tanınan ve bünyesinde en fazla uzmanı barındıran alanlardan bir tanesidir.
Klinik psikoloji; bilim, kuram ve uygulamayı bir araya getirerek bireylerin yaşadığı duygusal, zihinsel, davranışsal, sosyal ve psikolojik zorlukları ve yetersizlikleri açıklamaya ve kişilerin ruh sağlıklarını iyileştirmeyi amaçlayan bir alandır. Bu alanda uzmanlaşmış kişilere de ‘’Klinik Psikolog’’ denilmektedir. Klinik psikolog unvanına sahip olabilmek için üniversitelerin ilgili bölümünden yüksek lisans derecesine sahip olunması gerekmektedir ve bu programlar da üniversitelerin psikoloji bölümlerinde açılmaktadır.
Klinik psikolojinin başlıca ilgi alanı insanın ‘’normal’’ ve ‘’normal dışı’’ olan davranışlarıyla ilgilidir. Psikolojik rahatsızlıklar ve işlevsizliklerin tanımlanması, sınıflandırılması, tanı kriterlerinin belirlenmesi, etiyolojik faktörlerin anlaşılması, uygun tedavi yöntemlerinin planlanması ve bu süreçte bilimsel ilkelere ve etiğe bağlı kalınması amaçlanır. Tedavi, araştırma, danışmanlık ve değerlendirme klinik psikoloji alanında en sık yürütülen faaliyetlerdir.
Geçtiğimiz son 50 yılda klinik psikoloji alanında pek çok yeni model geliştirilmiş ve uygulanmaya başlanmıştır. Klinik psikologların değerlendirme ve tedavi süreçlerini yürütebilmesi için tercih edebileceği farklı ekol ve yaklaşımlar bulunmaktadır. Çoğunlukla eklektik bir yaklaşım benimseyen klinik psikologlar, farklı ekollerin eğitimlerini ve sertifikalarını edinip yeterliliklerini belgeledikten sonra edindikleri bilgileri pratiğe dökerek terapist süreçlerine başlayabilirler. Klinik psikologlar, edindikleri uzmanlıklara ve bireysel tercihlerine göre farklı yaş aralığındaki ve belirli bir spektrum üzerindeki bozukluklar üzerinde çalışabilirler.
Özetle, klinik psikoloji; teori ve pratiği bir araya getirerek davranışsal, zihinsel ve duygusal süreçleri anlama amacı taşıyan ve bireylerin sorunlarını anlayıp ön tanı koyarak tedavinin yürütülmesini sağlayan bir daldır. Bireylerin hayata ve sosyal çevresine olan uyumlarını arttırarak çok yönlü bir değerlendirmeyi içeren ve çalışma alanları farklılık gösteren bir alt alandır.