Konuşma Terapisi Nedir? Psikolog Konuşma Terapisinde Neler Sorar?
Psikoterapi ya da konuşma terapisi, alanında uzmanlaşmış bir psikolog tarafından gerçekleştirilen, bireyin ihtiyaçlarına göre şekillenen kişiselleşmiş bir süreçtir. Bireyler, psikoterapi süreçlerinde ruh hallerini, duygu, düşünce ve davranışlarını daha iyi öğrenir ve anlamlandırırlar.
Bireysel olarak gerçekleşebildiği gibi, çift veya aile terapisi şeklinde de gerçekleşebilir. Konuşma terapisi esnasında kullanılan farklı yaklaşımlar vardır; psikologlar uzmanlaştıkları alanlara ve danışanlarının istek ve ihtiyaçlarına göre bu konudaki yaklaşımlarını belirlerler.
Psikoterapi Seansları Ne Kadar Sürer?
Psikoterapi seansları yaklaşık 45-50 dakika sürer. Genel süreç, kişinin ihtiyaçlarına ve terapistin yaklaşımına göre daha kısa veya uzun bir zamanı kapsayabilir.
İlk görüşme seansında, psikolog danışana belirli bazı sorular sorar ve işleyiş diğer görüşmelerden biraz daha farklıdır. İlk olarak, terapist ve danışan kendilerinden bahsederler ve tanışırlar. Terapist, kullandığı yaklaşımdan ve konuşma terapisi sürecinin nasıl ilerletmeyi düşündüğünden bahseder, danışan ise kendisiyle alakalı bilgiler aktarmaya başlar.
Zaman zaman, danışanlar ne anlatacağını ve/ya nereden başlayacağını bilemeyebilirler. Bu gibi durumlar oldukça normaldir, terapistle yeni tanışıyor olmak, yeni bir ortamda olmak bireyin farklı hissetmesine ve ne yapacağını bilememesine sebep olabilir. Terapist, konuşma terapisi sırasında danışandan öyküsünü anlatmasını ister ve kendisini terapi odasına getiren sebebin ne olduğunu anlamaya çalışır.
Bazı zamanlarda ilk görüşmelerde yeterli bilgi toplanabilirken, diğer zamanlarda ise 2. veya 3. görüşmelerde de bu durum devam edebilir. Danışanın güncel sorunlarını anlatmasının ardından, beraber terapinin hedefleri belirlenir. Terapist, eğer varsa, danışana süreç veya kendisi hakkında herhangi bir sorusu olup olmadığını sorar.
Danışanlar genellikle gizlilik ilkesi hakkında bazı sorular sorabilirler ve konu hakkında endişe sahibi olabilirler. Terapist, sürecin gizliliğinden ve etik çerçevelerden danışanına bahsederek süreci aydınlatır.
İlk görüşmeden sonraki seanslarda süreç daha da derinleşir. O gün danışan tarafından terapi odasına getirilen konu neyse, o konu üzerine yoğunlaşılır. Bu süreç, terapistin objektif ve ön yargısız tutumuyla oluşturulur. Zaman içerisinde, danışan ve terapist arasındaki güven ilişkisi inşa edilir ve terapötik ilişki kurulur.
Etiketler: konuşma terapisi, terapist, psikolog ne sorar, psikolog seans, psikoterapi