Kriz Anlarında/Acil Durumlarda Psikolojik İlk Yardım: Psikologların Önerdiği Temel Adımlar
Çoğumuz kriz anlarında neler yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Yaşam önümüze aniden ve beklenmedik bir yaşantı çıkardığında elimiz ayağımıza girebiliyor ve kimden, nereden, nasıl yardım almamız gerektiğini bilemiyoruz.
Özellikle böyle durumlarda bedenimizin ve beynimizin verdiği veya veremediği bazı tepkiler kriz anlarında işimizi zorlaştırabiliyor.
Bu makalemizde herhangi bir yaşam krizinde ya da acil bir durumda yapabileceğinizi düşündüğümüz psikolojik önerilerde bulunacağız.
Öncelikle acil durum olarak tanımladığımız şey can, mal ve geçim kaynaklarının kaybına, yaralanmalara ve bireylerin ya da toplulukların zarar görmesine neden olan yıkıcı ve/veya yıkıcı olayları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. İnsan bu söylediklerimize doğrudan yaşayabilir ya da bu olaylara tanıklık edebilir.
Bu yıkıcı olaylar kişinin hayatında yoğun strese yol açabilir. Bu yıkıcı olaylara örnek vermek gerekirse; sağlık veya sosyal zorluklar, şiddet, çatışma, doğal afet, insan eliyle oluşturulmuş afetler örnek olarak verilebilir. Birey için bu yaşanan acil kriz durumu, aşağıdakilerin bir ya da daha fazlasının kaybı anlamına gelebilir; Sevdikleri birini ve/veya önemli kişilerin kaybı olabilir. Kişinin kendi yaşam ve geleceğinin kontrolünü kaybetmesi olabilir, umut ve inisiyatif kaybı olabilir, İtibar kaybı olabilir, Sosyal altyapı ve kurumların kaybı olabilir, Hizmetlere erişimin kaybı, Mülk ve eşyaların kaybı, Geçim kaynaklarının kaybı, Doğal çevre, önemli kültürel alanlar ve diğer önemli yerlerin kaybı gibi kayıplar olarak adlandırılabilir. Bu gibi durumlarda uzmanlık alanı fark etmeksizin hepimizin öncesinde PSİKOLOJİK İLK YARDIM faaliyetlerinibilmemizin bu zorlu deneyimlerden geçerken koruyucu ve hatta belli noktalarda önleyici olabileceğine inanmaktayız.
Psikolojik İlk Yardım Nedir?
Acil durum, afet veya travmatik bir olaydan etkilenen kişilerin psikolojik sağlığının kötüye gitmesini önleyebilmek adına gerçekleştirilen, insani destek faaliyetidir. Kişinin doğal iyileşmesine imkan tanıyan bir güvenlik oluşturma çalışmasıdır.
Psikolojik İlk Yardım Veren Kişinin Amacı Nedir?
Psikolojik ilk yardım uygulayan kişi, acil durum içindeki insanlara; güvende, anda, sakin ve umutlu hissetmelerine yardımcı olmayı, diğer insanlarla bağlantısı kopmuş kişilere bağlantı içinde kalmalarını sağlamayı, yaşanılan yoğun stres düzeyini azaltmayı, fiziksel, duygusal ve sosyal erişimlerini kaybetmiş kişilere bu destek alanlarına erişmelerini sağlamayı, esnek dayanıklılığı arttırmayı amaçlar.
Psikolojik İlk Yardım Ne Zaman Gerçekleştirilir?
Psikolojik ilk yardım, yaşanan olayı takip eden ilk saatler, günler ve haftalarda gerçekleştirilir. Bununla birlikte, bir olaydan aylar veya yıllar sonra, olayın yıldönümleri veya bu stresli deneyimi hatırlatan benzer bir durum yaşanması/tanık olunması halinde, güçlü stres reaksiyonları tetiklenebilir.
Psikolojik İlk Yardım Ne Değildir?
Psikolojik ilk yardım: Bilgilendirme DEĞİLDİR, Travmatik deneyimlerin ve kayıpların ayrıntılarını alma DEĞİLDİR, Tedavi DEĞİLDİR, Etiketleme veya teşhis etme DEĞİLDİR, Danışmanlık DEĞİLDİR, Acil bir durumdan etkilenen herkesin mutlaka ihtiyaç duyacağı bir şey DEĞİLDİR.
Psikolojik İlk Yardım Kimler Uygular?
Psikolojik İlk yardım uygulayıcısı olmak için bir şeyde uzman olmanıza gerek yoktur. Herkes tarafından uygulanabilir. Gerekli doğru bilgileri bilmek yeterlidir.
Psikolojik İlk Yardım Verilirken Nelere Dikkat Edilir?
Önce İZLEYİN: Acil durum alanında, ortamı izleyerek bir ön değerlendirme yapmanız önemlidir. Alanın güvenli olup olmadığını ve yardıma ihtiyaç duyan kişilerin kimler olduğunu izleyerek tespit edin. Sonra DİNLEYİN: Psikolojik ilk yardıma ihtiyacı olan kişileredoğru şekilde yaklaşmak, ihtiyaçlarını öğrenmek ve güvende hissetmelerini yardımcı olmak için dinleyin ve iletişim kurun. Sonra BAĞ KURUN: İhtiyaç duydukları desteklere ulaşmalarını sağlamak için hem ilgili kişi ve kurumlarla, hem sevdikleriyle hem de içsel kaynaklarına erişmelerini sağlayacak şekilde bağlantı kurmalarına destek olun.