Ölüm, Kayıp, Yas ve Travma İçin Önerilen Kitaplar Hangileridir?
“İnsan ruhunun iyileştirildiği yer.” yazar Eski Yunan kütüphanelerinden birinin kapısında.
Kitaplar insan zihni, duyguları, deneyimleri ve yaratıcılığından akıp gelmiş yazıları içermektedir. Öyledir ki kitaplarda bir insana ait olabilecek tüm duyguları, olası tüm baş etme yöntemlerini, hayatta kalma stratejilerine ulaşma şansımız da vardır. Ölüm, kayıp, yas ve travma insanlığımızın ortak temasıdır.
Görülmemiştir ki hiç bir kitap yazarı bu konulardan birine bile değinmeden kitabını tamamlamış olsun. Ölüm ve kayıpla yüzleşmek çok acı vericidir ve bu duyguyla baş etmek için her yolu deneriz. İstiyoruz ki aradığımız yollar kendimize bakım verebileceğimiz doğru kaynaklarla buluşsun.
Terapiye gitmekte zorlanan ya da hem terapiye gidip hem de terapi sürecini zenginleştirmek isteyen kişilere hem yaptığımız seanslarda danışanlara hem verdiğimiz eğitimlerde katılımcılarımıza psikolojik olarak önerdiğimiz kitapları sizlerle paylaşmak istedik.
Ölüm, Kayıp, Yas ve Travma ile İlgili Kitaplar Nelerdir?
- Kayıptan Sonra Yaşam: Komplike Yas ve Tedavisi: Pusula Yayınlarına ait olan bu kitap Prof. Dr. Vamık Volkan tarafından yazılmıştır. Hepimizin ortak teması kaçınılmaz olarak kayıplarımızdır. Kayıplar beklenmedik ve aniden olduklarında zorlu duygularla ani yüzleşmeler yaşamamıza neden olur. Bu kadar ani ve beklenmedik olan ruhumuzda yaşam bilgimizde derin boşluklar ve anlamsızlıklar yaratabilir ve biz bu karşılaştığımız yeni hayat bilgimizle yaşamda nasıl ilerleyeceğimizi seçemeyebiliriz. Bu kitap bu boşlukları anlamlandırmak ve çözüm yolları üretmek için işinize yarabilir.
- Beden Kayıt Tutar: Nobel Yaşam Yayınevine ait olan Travma alanında çalışmalarıyla bilinen uzman Bessel A. van der Kolk tarafından yazılmıştır. Bu kitapta travma yaratabilecek durumların beden ve zihinde ne gibi değişimler yarattığı travmanın iyileşiminde zihin ve bedenin etkileşimini ele alan bir kitap.
- Travma ve İyileşme: Literatür Yayıncılığa ait bu kitap travma uzmanı olarak bilinen bir diğer uzman Judith Herman tarafından yazılmıştır. Travma gibi karmaşık bir yaşam deneyiminin ne olduğu, nasıl bir şeye dönüştüğü ve bu konu üzerinde neler yapılabileceğini ele alır. Travma ve kayıplarımızı anlamlandırmakta önemli kitaplardan biridir.
- Kaplanı Uyandırmak: Travmayı İyileştirmek: Butik Yayınevi aracılığıyla Türkiye’de basılmış travma uzmanlarından bir diğeri kabul edilen Peter A.Levine tarafından yazılmıştır. Farklılıklarımıza rağmen zorlayıcı yaşam olaylarımızda merkezi sinir sistemimiz tehlikeler karşısında bazen aynı tepkileri verebilir. Travma duygusal olarak yaşadığımız zorluklar kadar biyolojik ve bedensel olarakta yaşadığımız bazı değişimlere neden olur. Bu kitapta bu değişimleri anlamak ve çözüm yollarını keşfedebilirsiniz.
- Ölüm ve Ölmek Üzerine: APRIL Yayınevi tarafından basılmış yazarı Elisabeth Kübler-Ross’dur. Ölüm konusu hepimizin hayat hikayesinde çoğunlukla kaçmayı yeğlediğimiz bir konudur. Onunla başa çıkmak kadar zordur ölüm hakkında konuşabilmek. Bu kitap ölüm hakkında birçok şeye anlam vermemize ve çözüm yolları keşfetmemize yardımcı oluyor.
Bu kitap önerileri psikoterapi yerine geçmemektedir. Bu kitaplar insan psikolojisini anlamak, ölüm ve kayıp sonrası yöntemler keşfetmek noktasında yardımcı kaynaklar olarak kabul edilebilir. Kitaplarda dikkatinizi çekebilecek yerleri terapistlerinizle paylaşarak hayatınıza dair anlamlarını araştırabilirsiniz.
Bu kitaplar sizi zorlayabilir. Kitapta olan şeye henüz hazır olmayabilirsiniz. Sizi çok zorladığını fark ettiğiniz bir kitap olursa bizim önerimiz mutlaka anlamınızı derinleştirmek ve hayata dair kalıcı çözümler üretmek için psikoterapi desteği almayı ihmal etmeyin.