Psikolog Ne İş Yapar? Psikoloğa Gitmek Ne İşe Yarar?
Üniversitelerin psikoloji bölümünde lisans eğitimini tamamlamış olan kişilere ‘’Psikolog’’ unvanı verilir. TPD (Türk Psikologlar Derneği), psikologların, bireyin bireysel ve toplumsal tutum, davranış, düşünme ve duygu durumlarını inceleyen davranışların ve zihinsel süreçlerin bilimsel tanım ve açıklamalarını temel alan meslek grubu olduğunu belirtir.
İnsanlar zaman zaman, üstesinden gelemeyeceği zorluklarla karşılaşır ve ne yapacağımızı bilemezler. Bu gibi zor deneyimlerde psikolojik destek almak önemli bir konudur ve psikologlar tam da bu noktada devreye girerler. Duygu ve davranışlarımızı anlamlandıramadığımız noktalarda psikologlar bu süreci yönetmemize destek olurlar ve içerisinde bulunduğumuz durumlarla başa çıkma yöntemlerini edinmemizi sağlarlar. Öte yandan, psikologların farklı görev tanımları da bulunmaktadır. Aşağıda, TPD’ye göre psikologların sahip olduğu bazı görev tanımları sıralanmıştır:
- Bakanlıkça uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve/veya yeterliliğini belgelemiş psikologlar, klinik psikoloğun sorumluluğunda test teknik ve yöntemlerini uygular ve raporlar.
- Psikolojik rehabilitasyon hizmeti, afet ve kriz ile özel alanlara yönelik psikolojik destek hizmeti verir.
- Toplum ruh sağlığımı korumaya yönelik faaliyetlerde görev alır.
- Psikoteknik değerlendirme yapar.
Hislerimiz ve davranışlarımız bizi zorladığı noktada, psikoloğa başvurmak bireyin ruh sağlığı için oldukça önemlidir. Takip eden maddelerde, psikoloğa gitmenin yararlarından bahsedilmiştir:
- Duygularınızı anlamlandırmanıza ve yönetmenize yardımcı olur.
- Kendinizi daha iyi anlamanızı sağlar.
- Empati becerilerinizi yükseltir.
- Hayatınızdaki zorlukları fark etmenizi ve bu sorunlarla başa çıkabilmek için gerekli olan problem çözme becerilerini edinmenizi sağlar.
- Yaşam kalitenizi ve psikolojik iyi oluşunuzu arttırır.
Etiketler: psikolog ne iş yapar, psikologların görevleri, psikoloğa gitmek, psikolog terapisi