Sanat Terapisi İçin Önerilen Kitaplar Hangileridir?
‘’İnsan ruhunun iyileştirildiği yer.’’ yazar Eski Yunan kütüphanelerinden birinin kapısında.
Kitaplar insan zihni, duyguları, deneyimleri ve yaratıcılığından akıp gelmiş yazıları içermektedir. Öyledir ki kitaplarda bir insana ait olabilecek tüm duyguları, olası tüm baş etme yöntemlerini, hayatta kalma stratejilerine ulaşma şansımız da vardır.
Hepimiz yaşamda sadece konuşarak kendini ifade edebilmek noktasında zorlanabiliriz. Hatta zorlu yaşam olaylarında başımıza gelen zorlu yaşam deneyimini ifade etmekte bazen güçlük çekebiliriz. İfade edilemeyene aracı olarak sanat, birçok duygu ve düşünceyi ifade etmek için aktif bir şekilde kullanılabilmektedir. Sanat terapisi anlatılamayana bir dil, bir renk olur. Sanat terapisi dağılıp gideni bir araya toplayan bir çerçeve olur. Sanat terapisi bir anda zeminsiz kalmış duygularımıza zemin olur.
Terapiye gitmekte zorlanan ya da hem terapiye gidip hem de terapi sürecini zenginleştirmek isteyen kişilere hem yaptığımız seanslarda danışanlara hem verdiğimiz eğitimlerde katılımcılarımıza sanat terapisi ile ilgili psikolojik olarak önerdiğimiz kitapları sizlerle paylaşmak istedik.
Sanat Terapisi İlgili Kitaplar Nelerdir?
- Sanat Terapisiyle İyileşmek: Kaknüs PsikolojiYayınlarına ait olan bu kitap Lucia Capacchione tarafından yazılmıştır. Bu kitap resim çizerek ve yazılar yazdırarak içinizdeki çocukla temasa geçmenizi sağlayarak çocuklukta karşılanmamış temel duygusal ihtiyaçlarınızı fark etmeyi ve yetişkin kimliklerinizle bu ihtiyaçları karşılayabilmenize zemin hazırlıyor. Bu kitap okudukça hızlı bir biçimde bazı anlara ve anılara sizi yönlendirdiği için tetikleyici olabilir. Bu nedenle bir uzman eşliğinde bu kitabı ele almanızı öneririz.
- Sanat ve Psikoterapinin Buluştuğu Bir Yaklaşım “Sanat Terapisi”: Yakın Yayınevine ait olan bu kitap Klinik Psikolog Olcay Güner ve Klinik Psikolog Nur Diler Genç tarafından ele alınmıştır. İçerisinde çeşitli ihtiyaç konularına göre detaylı bir şekilde sanat terapi etkinlikleri yer almaktadır. Bu etkinlikleri evdeki malzemelerle kendinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
- Ateşe Yön Vermek: Sanat Yoluyla Psikoterapi ve Yaratıclık: Sola Unitas Yayınevine ait bu kitap Ellen Levine tarafından yazılmıştır. Sanat Terapisi atölyeleri planlamak ve kendi üzerinizde uygulamak için destekleyici bir kitaptır.
- Poiesis: Psikolojinin Dili ve Ruhumuzun Söyledikleri: Sola Unitas Yayınevine ait olan bu kitap Stephen K. Levine tarafından dışavurumcu sanat terapisi kitabı olarak ele alınmıştır. Sanatın felsefe ve varoluşçuluk gibi konular noktasında psikoterapi ile bütünleşen taraflarına değinmiştir.
Bu kitap önerileri psikoterapi yerine geçmemektedir. Bu kitaplar insan psikolojisini anlamak, ölüm ve kayıp sonrası yöntemler keşfetmek noktasında yardımcı kaynaklar olarak kabul edilebilir. Kitaplarda dikkatinizi çekebilecek yerleri terapistlerinizle paylaşarak hayatınıza dair anlamlarını araştırabilirsiniz.
Bu kitaplar sizi zorlayabilir. Kitapta olan şeye henüz hazır olmayabilirsiniz. Sizi çok zorladığını fark ettiğiniz bir kitap olursa bizim önerimiz mutlaka anlamınızı derinleştirmek ve hayata dair kalıcı çözümler üretmek için psikoterapi desteği almayı ihmal etmeyin.