Şema Terapi: Nedir, Hangi Durumlarda ve Nasıl Uygulanır?
Şema, bireyin yaşamına etki eden temel yaşam inançlarını şekillendirmiş düşünce, duygu ve tepkiler sonucu gelişmiş yaşam bilgisidir. İnsanın bugün sahip olduğu bakış açısı hatta bir olayı değerlendirirken ortaya koyduğu yaklaşımı geçmiş deneyimler ve karşılaştığı tutumlar nedeniyle gelişmişlerdir.
Şemalar Nasıl Gelişir?
Şemalar, erken dönem yaşantılardan kaynaklı olarak gelişirler. Çocukluk dönemi anıları ve bu anıların içinde temas edilmiş duygular, düşünceler, bedensel duyumsamalar bu şemaların oluşmasında etkilidir. Kişinin çocukluğun erken dönemlerinde maruz kaldığı kişilere ve kendiyle olan ilişkisiyle gelişirler. Çocukluk ve ergenlik dönemi içinde gelişmeye çok açıktırlar ve çoğunlukla işlevsizlerdir. Özetle yaşamın erken dönemlerinde oluşmuş yaşam boyunca önemli noktalarda tekrar eden kendilik yıkıcı ve uyum bozucu örüntülerdir.
Şema Terapi Nedir?
Şema terapi bireyin erken dönem yaşantılarının yetişkinlik dönemine olan yansımalarının keşfini ve değişimini hedefleyen pek çok psikoterapi ve gelişim modelini işlevsel bir şekilde bir araya getiren bütüncül psikoterapi modelidir. İnsanı ve sorunlarını anlamaya ve bu sorunlara çözüm üretmeye çalışırken, çok geniş bir bakış açısı kullanmaktadır. Şema terapinin bu durumlarda ki en önemli amacı kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyen uyum bozucu diye adlandırabileceğimiz olumlu olmayan şemalarını keşfetmek, anlamlandırmak ve değiştirmek üzerinedir. Bu uyum bozucu şemaları fark ettikten sonra da yerine uyum sağlayan sağlıklı, olumlu şemalar yani inançlar geliştirmeyi hedefler.
Şema Terapi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Şema terapi, bir dizi psikolojik problem olarak değerlendirilebilecek durumlar için uygulanabilir. Bunlardan bazıları şöyledir; Depresyon, Anksiyete Bozuklukları, Kişilik Bozuklukları, İlişki Sorunları, Kaygı Problemleri.
Şema Terapi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şema Terapi, Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanından mezun olmuş uzmanlık alanında yüksek lisansını tamamlamış ISST onaylı temel düzey eğitimini tamamlamış ve Süpervizyon sürecinde olan veya tamamlamış kişiler tarafından uygulanabilen bir terapi ekolüdür. Şema Terapi desteği alacağınız uzmanın bu yeterliliklere sahip olup olmadığına dikkat etmenizi öneririz.
Şema Terapi Nasıl Uygulanır?
Her terapi ekolünde olduğu gibi terapist, bireyin yaşam geçmişini, güncel sorunlarını, geçmiş ve şimdinin birbirine olan etkilerini, kişinin hedeflerini değerlendirmesiyle başlar. Terapist bunu yaparken bilimsel olarak hazırlanmış şema ölçeklerini süreç boyunca bir pusula olarak kullanarak kişinin sorun yaratma ihtimali güçlü olan, yaşam tuzaklarını besleyen şemalarını tanımlar. Daha sonrası süreçte kişi olumsuz şemaları tanımaya ve değiştirmeye çalışır. Terapist, daha sağlıklı düşünce ve davranış kalıpları geliştirmek, kişinin yaşam tuzaklarını fark edip içinden sağlıklı şema sesleriyle çıkmasını desteklemek için rehberlik eder.
Şema terapisi ile ilgili bilgi ve randevu almak için bize ulaşabilirsiniz. Şişli – Nişantaşı’nda bulunan Ousia Psikoloji Psikolojik Danışmanlık Merkezimiz’de ister yüz yüze ister online olarak gerçekleşen terapi sürecinize adım atabilirsiniz. İstanbul şema terapi merkezi telefon numaramız +90 505 783 32 31, mail adresimiz ousiapsikoloji@gmail.com.