Şizofreni: Şizofreni Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavi
Şizofreni, toplumun %1’inde görülen, kişinin gerçeği ve gerçek dışı arasındaki ayrımı yapamadığı, dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlemlerde problemler yaşadığı ve normal düşünce akışının devamının engellenmesiyle karakterize edilen psikiyatrik bir bozukluktur.
Kişisel ve sosyal olarak pek çok olumsuz sonuç doğuran şizofreni, bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan bir hastalıktır. Genellikle 25 yaşından önce başlayan şizofreni, başlangıçta kimse tarafından anlaşılmayabilir. Öte yandan, kısa bir süre içerisinde akut olarak da başlayabilir. İlk belirtileri, genelde bireyin yakın çevresi tarafından gözlemlenen ve ‘’Eskisinden daha farklı davranıyor’’ olarak değerlendirilen, ilişkilerin zedelenmeye başladığı ve bireyin kendini çevresinden soyutlamasıyla beraber anlaşılmaya başlanabilir. En sık görülen erken dönem şizofreni belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Aşırı tepkiler verme
- Sosyal davranışlarda bozukluk
- Depresyon
- Uykusuzluk & Aşırı uyumak
- Tahammülsüzlük
- Unutkanlık ve dikkat eksikliği
Yukarıdaki belirtilere sahip olmak, şizofreni tanısı koymak için yeterli değildir. Bu sorunlar gözlemlendiğinde en kısa zamanda bir uzmana danışılması gerekmektedir. Şizofreni, yaşam boyu devam eden bir hastalıktır fakat farklı tedavi yöntemleri vardır. En sık kullanılan ve oldukça etkili yöntemlerden birisi ilaç tedavisidir. Şizofreninin tedavi sürecinde, antispsikotik ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlar bireyin üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Hastalığın özellikle akut bir döneminde ise kişinin hastanede yatarak tedavi görmesi gerekebilir.
İlaç tedavisine ek olarak, psikolojik destek, rehabilitasyon ve psikososyal destek de oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalar, ilaç tedavisi ve psikolojik destek bir arada kullanıldığında daha etkili bir sonuç alındığını göstermektedir.
Şizofreni yalnızca bireyin kendisini değil, çevresindeki insanları da büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir. Yaşanan olumsuz olayları en kısa zamanda kontrol altına almak, bütün taraflar için oldukça önemlidir. Tedavi için bir psikiyatriste görünmek ve ardından da psikiyatristin yönlendirmesi sonucunda terapi seanslarına başlamak kişi için oldukça sağlıklı bir süreç olacaktır.