Sosyal Kaygıyla Başa Çıkmanın Yolları: Psikolog Önerileri
Özellikle performans gerektiren alanlarda fazlaca gördüğümüz sosyal kaygı iş, okul, aile ve ilişkiler noktasında iletişim kurarken bu kaygıyı yaşayan bireylerin güçlük çektikleri görülmektedir. Sosyal kaygıyı açıklayabilecek çeşitli yaklaşımlar incelendiğinde pek çok faktörün neden olabileceği anlaşılmıştır. Bu durum sorumluluk gerektiren durumlarda kişileri oldukça zora sokabilmektedir.
Hatta kişinin ilişkilerinde bozulmalar, zevk veren faaliyetlerden uzaklaşmak, içe kapanmak gibi durumlara neden olabilir. Öyle ki bu kaygıyı yönetebilmek gittikçe zorlaştığında kişi depresyonun uykusuzluk, zevk alamama, iştahsızlık gibi özelliklerini deneyimlemeye başlayabilir.
Sosyal Kaygı ile Baş Etmeye Destek Olabilecek Öneriler
Kişinin sosyal kaygı ile baş etmesine destek olabilecek ve yaşam kalitesini artırmasına yardımcı olabilecek bazı önerileri sizlerle paylaşmak istedik.
Sosyal kaygı yaşayan kişilerde genellikle fark etmeden gerçekleşen bir dikkat çekme isteği ve diğer insanların onayını alma isteği bulunmaktadır. Onay görmediği yerde utanç duygusunun ortaya hızla çıkabildiği gözlenmektedir. Elbette utanç duygusu taşınması zor duygulardan biridir. Bu nedenle kişi sosyal ortamlardan kaçınma davranışında bulunabilmektedir.
Hatta sosyal kaygı bazen öğrenilmiş davranışların sonucu olarakta gözlenebilir. Kişi kaygı yaşatan bir durumla karşılaştığında kaygı belirtileri gösterir ve daha sonra tetikleyici olabilecek benzer yaşantılarla karşılaşmamak için yine kaçınma davranışı sergileyebilir.
Bilişsel bir açıdan değerlendirdiğimizde ise zihinsel olarak gerçekleşen çarpıtılmış inançlar sosyal kaygının artmasındaki en büyük nedenlerden biridir. Temelde düşüncenin yanlış yorumlanması vardır. Elbette bu olumsuz düşünceler olumsuz hislere dönüşür ve bu olumsuz hislerden kurtulmak içinde bazen iyi gelmeyen davranışlara kişi yönelebilmektedir.
- Düşüncelerinizi Fark Edin:
Fark etmeden gelişen olumsuz düşüncelerinizi fark etmek ve bu düşüncelere gerçekçi düşünceler ile yanıt vermek bir süre sonra düşüncelerinizde gerçekleşen çarpıtmayı düzenleyecektir.
2)Duygularınızı Fark Edin:
Düşünceler duyguları tetiklemektedir. Duygularımızı anlamak düşüncelerimizi keşfetme yolunda önemli adımlardan biridir. Çünkü genelde bir düşüncenin üzerimizdeki etkisini duygular yoluyla öğrenebiliriz.
3)Davranışlarınızı Fark Edin:
Sosyal kaygı hisseden kişiler durumun büyüklüğünü içeride çok fazla olumsuz duygular ile yaşadıkları için bu duyguları taşımakta zorluk çektiklerinden genellikle kaçma stratejisini kullanmayı seçerler fakat bu durum kişiyi olumsuz bir tabloya sürüklemeye devam eder.
Sonuç olarak sosyal kaygı ile başa çıkabilmek önce oluşma nedenlerini ve iyi gelebilecek sağlıklı stratejileri keşfetmek ile olacaktır.