Terapide İlk Seans Neler Konuşulur? Psikolog Ne Sorar?
Terapide yapılacak ilk seans ilk kez terapi desteği alacak kişiler için oldukça merak edilen bir konudur. Bazen ilk olarak ne anlatacağını bilemeyen kişi terapiye gitmeyi erteleyecek kadar bu konu hakkında bir bilgi sahibi değildir. Terapide ilk seans uzmanın kullandığı terapi ekolüne göre değişiklik gösterse de genellikle “Öykü Alma” gibi ifade edilen danışanın genel çerçevelerde yaşam bilgisi hakkında bilgi alındığı bir seanstır. Terapide ilk seans herhangi bir değişim amacı içermeden kişinin ihtiyacının ve terapiye geliş sebebinin değerlendirildiği, anlatılanların ve kişinin psikoterapiye uygun olup olmadığına karar verildiği ve hatta yazmanın kullandığı ekolün danışanın ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı gibi değerlendirmeler yapılır.
İlk kez psikoterapi hizmeti alacak kişinin aklından geçen soru: “Terapide ne anlatmalıyım?” olabilir.
Bu belirsizlik kişide kaygı yaratabilir. Bu kaygıyı önleyebilmek için bu yazımızda genel çerçevede “Terapide ilk seans neler sorulur?” sorusuna cevap vermeyi istedik. İlk seans genellikle uzun bilgilerin alındığı bazen danışanın konuşmaya hangi cümle ile başladığının incelendiği ve karşılıklı bir terapi sürecine başlama kararı verilirse psikoterapi işleyişi hakkında uzmanın bilgi verdiği, terapi kurallarından bahsedebildiği bir süreçtir. Ayrıca ilişki üzerinden gerçekleşecek bu sürecin ilişki temellerinin de atıldığı başlangıçtır. Bu yüzden hem terapist hem danışan için ilk seanslar oldukça önemlidir. Hatta bu ilk seanslarda alınan bilgiler bazen 4-5 seans kadar sürebilmektedir.
Danışan bu seansta terapistinin onu anlayıp anlamadığını, iyi bir ilişki zemininde olup olmadığını değerlendirebilir. Aynı şekilde terapiste bu ilişkideki sahip olacağı rolü, sunabileceği çerçeveyi ve danışanın temel duygusal ihtiyaçlarını analiz edebilir. Ayrıca terapi süreci boyunca gerçekleşecek gizlilik kavramından ve terapi kurallarındanda bahsedebilir.
İlk Seansta Psikolog Ne Konuşur, Ne Sorar?
1- Danışanın Getirdiği İlk Konu ile Başlamak: Terapist danışanın seans odasına getirdikleri ile başlamayı tercih edebilir ya da doğrudan geliş sebebini sorarak danışanı tam da bugün bu odaya getiren sebeplerin ne olduğunu öğrenmek isteyebilir.
2- Daha Önceki Psikolojik Destek Süreci: Danışanın daha önce terapi alıp almadığını, aldıysa ne zaman ve ne kadar aldığını, mümkünse hangi sebeplerden daha önce başvurduğu gibi sorular sorarak bu terapi süreci için işine yarayabilecek malzemeleri toplamaya çalışabilir. Daha önce gidilmiş ise o zaman sorun olmuş meselelerin şuan olan probleme etkisi değerlendirilir.
3- Sağlık Geçmişi: Bazı fiziksel sağlık sorunlarının psikolojik rahatsızlık semptomlarıyla ilişkili ortak noktaları vardır. Ayrıca bu rahatsızlık dönemlerindeki bulunduğu koşullar ve psikolojik durumu değerledirilir.
4- Aile ve Sosyal Yaşam Durumu: Biliyoruz ki içine doğduğumuz aile yaşamımızın önemli belirleyicilerinden biridir.
5- Danışanın Terapiden Beklentisi: Danışanın terapi sürecinden beklentisi oldukça önemlidir. Terapist eğer rasyonel bir beklenti değil ise bu durumu rasyonel bir beklenti haline dönüştürmeye çalışır. Beklentisi psikoterapinin karşılayabileceği bir beklenti mi bunu değerlendirmek oldukça önemlidir. Bazen sorunumuza hemen çözüm arayabiliyoruz. Fakat psikoterapi hemen çözüm sunabilen bir ortam olmasa da uzun vadede kalıcı değişimler yaratabilecek sağlıklı bir alandır.
6- Terapinin Kuralları ve Çerçevesi: Süreç açısından en önemli noktalardan birisi de burasıdır. Terapi bilimsel alı yapısı olan ve sürecin en başında belirli bir görüşme sıklığını içeren bir yapıdır. Danışanın bu duruma uyum sağlayıp sağlayamayacağı önemlidir. Süre sınırı, iptal durumunda uygulanacak kurallar, ödeme bilgileri gibi konular karşılıklı olarak konuşulup onaylandığında süreç hem terapist hem danışan için başlamış olacaktır.
Psikoterapi ile ilgili bilgi ve randevu almak için bize ulaşabilirsiniz. Şişli – Nişantaşı’nda bulunan Psikolojik Danışmanlık Merkezimiz’de ister yüz yüze ister online olarak gerçekleşen terapi sürecinize adım atabilirsiniz.
İstanbul psikoterapi merkezi telefon numaramız: +90 505 783 32 31, mail adresimiz: ousiapsikoloji@gmail.com